Σελίδες

Menu

11.2.17

Sensory Play με άμμο-σιμιγδάλι!!!


 Μας αρέσουν τα παιχνίδια και πολύ περισσότερο τα αισθητηριακά παιχνίδια ή messy-sensory play μιας και δίνουν την δυνατότητα στο παιδί να συμμετέχει ενεργά με όλες του τις αισθήσεις!!! Και φυσικά συμβάλουν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, μιας δεξιότητας της οποίας η εκπαίδευση βοηθά το παιδί στα πρώτα του μαθησιακά βήματα στο σχολείο. Ένα από αυτά είναι το γράψιμο.

 Ο Τζώρτζης έχει εξοικειωθεί-εκπαιδευτεί από την ηλικία των 7 μηνών από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τις στέρεες τροφές και αυτό γιατί από την αρχή ακολουθούμε στο φαγητό τη μέθοδο BLW= Baby Led Weaning= Με οδηγό το παιδί.

 Για όσους δεν το γνωρίζετε, με αυτή τη μέθοδο αφήνεις από την αρχή  το παιδί να ξεκινήσει να τρώει μόνο του το φαγητό, προσφέροντας του υγιεινές τροφές σε κομμάτια, τις οποίες φυσικά μπορεί να διαχειριστεί με τα χεράκια του ( όχι αλεσμένα ).

 Αυτή η μέθοδος συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας. Οι κινήσεις που κάνει το παιδί με τα χέρια του, να πάρει την τροφή και να την βάλει στο στόμα του αλλά και ταυτόχρονα ο συντονισμός  χεριού-ματιού  παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

 Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι της ανάπτυξης κάτι το οποίο αν καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία θα κάνει το παιδί αυτόνομο σε πολλά πράγματα στην καθημερινότητα του και η εξέλιξη του θα είναι σημαντική!

 Ας περάσω όμως στο δια ταύτα….

 Εμείς  μεταφέραμε λοιπόν αρχικά σε ταψί και αργότερα σε κουτί τα αυτοκινητάκια, φορτηγά, φτυαράκια, δοσομετρητές και τα συναφή και ξεκίνησε το παιχνίδι.

Το υλικό ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Το σιμιγδάλι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες συσκευασίες θέλετε και μπορείτε φυσικά να το αποθηκεύσετε ( κατά προτίμηση σε σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς, μπορείτε να τις βρείτε σε μεγάλο πολυκατάστημα αλλά και στα σούπερ μάρκετ ) και για επόμενα παιχνίδια.




 Εγώ χρησιμοποίησα 4 συσκευασίες αλλά φορά με τη φορά η ποσότητα που αποθηκεύω μειώνεται χαχαχα ( να΄ναι καλά η ηλεκτρική σκούπα ).

 Βάλτε το σιμιγδάλι σε ταψί ή κουτί αποθήκευσης ( ό,τι έχετε σπίτι σας ) τοποθετήστε μέσα τα αγαπημένα παιχνίδια του παιδιού και αφήστε το να παίξει ταξιδεύοντας στο δικό του κόσμο. Τόσο απλά…






 Είναι ένα υλικό που η υφή του είναι τέτοια η οποία παραπέμπει σε άμμο. Και μπορούν να παίξουν και παιδάκια μικρότερης ηλικίας πάντα βέβαια με την παρουσία σας ( και αν έχουν ξεπεράσει το στάδιο του "βάζω τα πάντα στο στόμα" ).

 Ο Τζώρτζης κάθε φορά που παίζει με το συγκεκριμένο sensory play αφιερώνει τουλάχιστον μισή ώρα και πάνω… και στο τέλος μπαίνει και μέσα χαχαχαχα. Βέβαια εξαρτάται από την ηλικία του κάθε παιδιού αλλά και με το πόσο εξοικειωμένα είναι τα παιδιά  με τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Με λίγα υλικά και πολύ φαντασία μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας πολύ ευτυχισμένα.

*Σημείωση
 Τα αισθητηριακά παιχνίδια ( messy-sensory play ) βοηθούν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας.

 Λεπτή κινητικότητα: Η ανάπτυξη των μικρών μυών του χεριού ( δάχτυλα ) κάνει τα παιδιά ικανά για σκόπιμες συγκεκριμένες κινήσεις και επιδέξιους χειρισμούς, που σταδιακά και μακροπρόθεσμα θα τα οδηγήσουν στο να αποκτήσουν γραφοκινητική ικανότητα.
Δραστηριότητες που βοηθούν στην ενίσχυση της επιδεξιότητας των χεριών και των δαχτύλων είναι όλες οι καθημερινές απλές ασχολίες, όπως το δέσιμο των παπουτσιών, το κούμπωμα του παλτού, το δίπλωμα της πετσέτας, το καθάρισμα των τραπεζιών με σφουγγάρι, το φαγητό με μαχαίρι και πιρούνι. Κι ακόμη, η ζωγραφική και το σχέδιο, η πλαστελίνη, τα παζλ, το δίπλωμα του χαρτιού, η συναρμολόγηση παιχνιδιών και όλες οι εργασίες με ψαλίδι, που βοηθούν εξαιρετικά το παιδί να αποκτήσει τον απαραίτητο συντονισμό κινήσεων ματιού-χεριού.


Μείνετε συντονισμένοι, διότι σύντομα ακολουθεί διαγωνισμός μέσω facebook.

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Σας φιλώ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips